Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Winter 2019

Van de voorzitter

Een nieuw jaar, vol nieuwe mogelijkheden. Een gezegend nieuw jaar toegewenst.
De pluktuin gaat dit jaar verder vorm krijgen. Ondanks bijzonder weer in 2018 toch nog veel kunnen oogsten. We hebben afscheid genomen van twee zeer gewaardeerde collega’s, Jansje en Annette.
We kijken ook uit naar de geboorte van jonge dieren, een drukke maar prachtige tijd. Het is altijd weer genieten als de lammetjes, geitjes, kuikens en veulens gezond geboren worden.
We hopen dan ook dat er op de open dag, 13 april, weer veel te genieten valt.
Ook hopen we van harte dat alle mensen die de boerderij bezoeken en een steuntje in de rug kunnen gebruiken een open oor en oog zullen vinden.

Jansje en Annette

Afscheid

Na ruim vijftien jaar neem ik per 1 december a.s. afscheid als verzorgende van de dagbesteding voor ouderen in “Het Uilennest”. Ik neem afscheid met een dubbel gevoel, want met mijn 65 jaar ben ik toe aan wat meer rust en ontspanning in mijn leven. Maar aan de andere kant ga ik de ouderen, Pieter en Femy, de collega’s, de activiteiten en de boerderij met alles wat er groeit, bloeit en leeft heel erg missen!
Ik ben opgegroeid op een boerderij, het heeft nog altijd mijn belangstelling. Vanaf mijn eerste werkdag in juni 20003 tot nu toe, heb ik met heel veel plezier op “De Huif” gewerkt, het was in al die jaren steeds een beetje thuiskomen. De omgang met ouderen, een warm en veilig huiskamergevoel in “Het Uilennest” creëren, een stukje zorgverlening bieden waar dit nodig is en het zoeken naar gezellige en passende activiteiten voor iedereen, vind ik een prachtige combinatie, waarbij ik me helemaal thuis voel. De voldoening die het geeft om te zien dat deze vorm van dagbesteding, zo waardevol kan zijn voor iedereen die dit nodig heeft, zal ik niet gauw vergeten en ga ik zeker missen.
Ik wens iedereen van harte alle goeds toe en hoop dat “De Huif”, nog lang een mooie plek blijft, waar deelnemers en medewerkers zichzelf mogen zijn.
Jansje Boekhoven

In januari 2012 ben ik begonnen als PGB-begeleider op de boerderij. Ik werkte bij Triade en ik was toe aan iets nieuws. Op de Huif vond ik een plekje waar ik met betrokkenheid en bevlogenheid mijn werk kon doen. De therapeutische werking die uitgaat van de boerderij en al zijn activiteiten die het biedt, is enorm waardevol. Ik heb zoveel kinderen hier zien groeien en bloeien. Fijn om daar deelgenoot van te zijn geweest. Vanaf september 2015 ben ik meer in de rol van zorgcoördinator gegroeid, waardoor er ook een meer administratieve kant aan mijn functie zat. Deze diversiteit vond ik prettig. Ondertussen ben ik dus 7 jaar verbonden geweest als werknemer van de Huif. Ook nu ben ik weer toe aan iets nieuws en zijn er weer andere uitdagingen op mijn pad gekomen die ik graag aan ga. Per 1 december ben ik uit dienst. Maar dit zegt niets over de betrokkenheid die ik voel bij de boerderij. Al van jongs af aan kom ik hier. Eerst de boerderij- en ponyclub, daarna als vrijwilliger op de zaterdagochtend en later nog een eerste jaarstage van de SPH. Dus afscheid nemen is een groot woord, geen idee wat de toekomst brengt, maar mij zie je vast nog wel eens terug. De open dag 2019 staat al in mijn agenda!
Tot ziens,
Annette Heus-Groen

in Natuurpark Lelystad

Dagje uit Natuurpark

Op 19 en 20 september zijn we in twee groepen met Pieter en Femy, de ouderen en medewerkers van Het Uilennest en vrijwilligers naar het natuurpark in Lelystad geweest. Taxivervoersbedrijf Connexxion was bereid om de ouderen, deze twee dagen, i.p.v. naar de boerderij, naar het natuurpark te rijden en aan het eind van de dag weer naar huis te brengen.
Het waren twee prachtige nazomerse dagen, waarop iedereen genoten heeft van het mooie weer, de uitgebreide wandeling door het park, het picknicken, de lekkere meegebrachte fruitspiesen en de dieren in het park. We mochten van dichtbij de wilde zwijnen en een hele kudde Pater-Davidsherten bewonderen. De wisenten lieten zich niet zien, maar op de vaste voedertijd kwamen de otters goed in beeld.
Ook werd iedereen verwend met een kopje koffie/thee en overheerlijke appeltaart in het restaurant. In de filmzaal van het voorlichtingscentrum, konden we de doorlopende film over het natuurpark en zijn dieren nog eens rustig bekijken. Dankzij de inzet van in totaal 6 vrijwilligers konden alle ouderen, voor wie de wandeling te vermoeiend was, mee in de verzamelde rolstoelen. Het waren twee fantastische dagen om op terug te kijken.
Opmerkingen van de ouderen over het uitstapje waren:
Het was picco bello!
• De hapjes waren lekker.
• Alles is prima verlopen.
• Ik was erg moe aan het eind van de dag, maar het was heel fijn!


Van de penningmeester

Waarschijnlijk weet niet iedere lezer van de nieuwsbrief dat al meer dan 25 jaar de (vrijwilligers) activiteiten op en rondom “de Huif” worden ondersteund door stichting “De Verborgen Bron”.
De stichting heeft het destijds mede mogelijk gemaakt dat de Schaapskooi & het Uilennest zijn gerealiseerd, onmisbare schakels in het huidig functioneren van “de Huif”.
In recentere jaren heeft de stichting geldmiddelen beschikbaar gesteld om allerlei kleinere projecten te realiseren, bijvoorbeeld de bouw van de boomhut & opknappen van de jeu-de-boulebaan.
De stichting verkrijgt haar financiële middelen door donaties & giften.
Mocht u nog geen donateur zijn van de stichting dan wil ik u graag oproepen om u als donateur aan te melden, dan kan eenvoudig door een korte email met uw adresgegevens naar dehuif@gmail.com te sturen.
Uw financiële bijdrage kunt u overmaken naar bankrekening NL80INGB0000307331 tnv. “St. De Verborgen Bron”.
De hoogte van de bijdrage en hoe u dat wilt spreiden in de tijd mag u zelf bepalen.
De stichting heeft trouwens de ANBI status zodat uw eventuele gift in uw belastingaangifte als aftrekpost kan worden meegenomen.
Als u zich aanmeldt als donateur dan ontvangt u voortaan op uw huisadres de nieuwsbrieven.
Meer informatie over stichting De Verborgen Bron (bijv jaarverslag & jaarrekening) is te vinden op de speciale webpagina op de website van “de Huif”.

Mocht u al wel donateur zijn van de stichting en hebt u al enige tijd geen donatie aan de stichting overgemaakt dan wil ik u vragen om te overwegen om binnenkort weer eens een donatie te doen.

Ik hoop dat de stichting binnenkort een aantal nieuwe donateurs mag verwelkomen waardoor de stichting in staat is meer projecten & activiteiten op de Huif te ondersteunen.

Met vriendelijke groet,
Henk van der Meer

Kwaliteitskeurmerk

We zijn heel blij te kunnen vermelden dat de audit voor het kwaliteitskeurmerk goed is verlopen. Het keurmerk is weer toegekend.

Open dag

Op zaterdag 13 april bent u van harte welkom op onze jaarlijkse open dag. Van 11.00 tot 16.00 u is de boerderij open. Er wordt veel extra georganiseerd. Het is een feestdag op de boerderij. Niet missen dus!

Acties en giften

In het najaar van 2018 zijn we verrast door leuke acties en verrassende giften: Via de Rabobank clubkascampagne mochten we een bedrag van
€ 270,90 ontvangen. Er zijn 2 mooie, stevige banken voor gekocht voor de pluktuin.

Namens de HGL (Hervormde Gemeente Lelystad) en de PGL (Protestantse Gemeente Lelystad) kregen we de opbrengst van de dankdagcollecte:
€ 3000,-. Er is een overkapping van gerealiseerd voor rolstoelen en rollators. Zeer functioneel!

Deen Warande heeft tijdens de sponsoractie 2018 voor de zorgboerderij gespaard. Dankzij veel enthousiasme bij het winkelende publiek kregen we na de actie een cheque overhandigd van € 619,17. Bijzonder dat de supermarkt zo betrokken raakt bij onze boerderij. Het bedrag zal worden gebruikt voor de pluktuin.

Een groep jonge ondernemers van de Tafelronde 168 Lelystad
overhandigde een cheque van € 500,-. Dit bedrag zal worden gebruikt voor een vogelnestschommel.

Er volgde ook nog een persoonlijke gift van iemand van € 500,-.

U begrijpt dat je van al deze acties wel stil wordt en enorm bemoedigd!! Dank aan alle gulle gevers!

forelvisser bij Toms Creek

Toms Creek

Dit jaar is het lustrumjaar van Toms Creek. Vijf jaar geleden waren de 6 nieuwe vijvers net uitgegraven en werden deze samengevoegd met de vijvers van Forellenvisvijvers De Huif.
Vanwege dit jubileum is het in april feestmaand bij Toms Creek en zullen er diverse leuke activiteiten en evenementen plaatsvinden. Waaronder de open dag op zaterdag 13 april.

Afgelopen tijd is er geëxperimenteerd met catch & release forelvissen. Er mag met kunstaas met een enkele haak op (zalm)forel worden gevist op deze vijver. Erg leuk om zo op een hele actieve manier heel veel verschillende forelsoorten en maten te kunnen vangen!
Ook zijn er deze winterperiode nog diverse gezellige evenementen zoals het Kilo Koppel forelvissen en een Big Fish wedstrijd op de avonturenvijvers.

In de winterperiode is er onder andere druk gebouwd en getimmerd aan de nieuwe houten hut de “Shelter” (naast de Lodge tussen forelvijver 1 en 6). De Shelter wordt voorzien van een braai, die zowel als houtkachel alsook als barbecue kan worden gebruikt. Heerlijk om je even aan op te warmen tijdens de koudere dagen. En sfeervol om in de zomertijd met je groep te komen braaien/barbecueën.