Algemeen (therapeutisch)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sinds 1990, zolang boerderij de Huif bestaat, zijn er paarden en pony’s op de boerderij. Deze worden ingezet met het trekken van de (huif)kar en het rijden op de rug van het paard. Ook wordt er met de paarden geknuffeld en gewandeld. Daar gaat een therapeutische werking vanuit.

Het is een goede oplossing voor stress en het werkt ontspannend voor de geest. Het bijzondere van een paard of pony is dat het je eigen fouten en angst weerspiegelt en dat je hiermee om kunt leren gaan. Tijdens het rijden worden de rugspieren versterkt waardoor ook rugklachten kunnen verminderen. Zelfs draagt het paardrijden bij aan het verminderen van overgewicht en versterkt het hart en vaatstelsel.

Door het groeiende aantal paarden en pony’s door de jaren heen, worden er ook natuurgebieden gehuurd waar de jonge dieren kunnen opgroeien, er heerlijk gerelaxt wordt door drachtige dieren of door dieren op leeftijd. De laatste jaren verblijven, behalve natuurlijk op de boerderij, de dieren in vier verschillende gebieden. Het grootste gebied ligt in de Noordoostpolder, het Kuinderbos. Een begrazingsgebied van 40ha, op zandgronden grenzend aan een groot meer. Ook hebben we vlakbij de boerderij 16ha natuurgebied gehuurd, een voormalig zanddepot in 2 stukken gesplitst met een eigen watervoorziening. Tenslotte lopen er ook al jaren paarden in het Belevenissenbos, Zuigerplaspark te Lelystad. Daar worden de meest jonge dieren ingezet voor begrazing.

Ruim 15 jaar geleden zijn we ons op de boerderij wat intensiever gaan richten op het fokken van paarden. Natuurlijk is het leuk om veulentjes geboren te zien worden en op te zien groeien. Maar het belangrijkste is om dieren te fokken die ingezet kunnen worden voor het doel dat wij met onze zorgdieren hebben. Eén van deze doelen om de kinderen in contact te brengen met paarden en pony’s is voor de therapeutische doeleinden zodat er optimale beleving is in het contact met het dier. Wederzijds vertrouwen en een groeiende band. Daardoor is het belangrijk om die dieren op de boerderij te houden die rustig zijn en geschikt voor onze doelgroep.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

We hebben geëxperimenteerd met verschillende rassen. Maar na al die jaren hebben we ontdekt dat twee rassen van bijzonder belang zijn voor ons. Te weten de Schwarzwalder Fuchs in het Zwartewoud (DU) en het Noorse Fjordenpaard. Daar zijn de laatste jaren ook onze fokprogramma’s op gericht. En natuurlijk is het van belang om ook binnen deze rassen de beste individuele dieren te selecteren.

Door aanschaf van de Duitse hengst Modem van het ras Schwarzwalder Fuchs, hebben we een belangrijke stap vooruitgezet. Een hengst met een uitstekend karakter wat hij ook doorgeeft aan zijn nakomelingen. Dit ras is rustig en kalm en uitermate geschikt om op te rijden of voor de koets of huifkar te zetten.

Dat geldt uiteraard ook voor het Fjordenpaard. Dit ras hebben we al 30 jaar en wordt breed ingezet op de boerderij. De laatste jaren huren we een goedgekeurde hengst van dit ras om voor goede en mooie nakomelingen te zorgen. Een paar merries hebben het unieke Grä gen waardoor er ook muisgrijze of ivoorkleurige veulens geboren kunnen worden naast de Isabel kleur die het meeste voorkomt. Door strenge selectie houden we alleen die volledig passen bij onze doelstelling. Daardoor zijn er soms ook dieren te koop. Of nog van andere rassen die we niet aanhouden.