Nieuwsbrief najaar 2018

Van de voorzitter

Terwijl ik dit schrijf is het schitterend nazomerweer.

Er zijn twee projecten waar we ondersteuning voor hebben gekregen. Het bouwen van de boomhut is gestart. We hebben grote eikenbomen uit het natuurpark gehaald, hier komt de hut op te staan. Een solide fundering. Theun Hoen, de timmerman, voert het project uit.

Het tweede project is de pluktuin. We zijn dit jaar voorzichtig gestart en hebben van alles uitgeprobeerd. Met wisselend resultaat, maar de zonnebloemen waren er overvloedig tot nu toe. 18 oktober staan ze nog volop in bloei. Het is de bedoeling om dit verder vorm te geven, met bankjes en paden. Dus een echte geniet tuin.

Wat betreft de paarden: hebben we de laatste tijd een goed plekje kunnen vinden voor een paar. Zelfs is één paard naar Engeland en één paard naar Duitsland gegaan. Ook op de keuring kregen de twee volbloed veulens van onze dekhengst een 1e premie.

We kijken alweer uit naar het voorjaar met alle geboortes!

Groeten Pieter Bremer


BIG toets behaald

Weet u dat er hard gewerkt wordt om kwaliteit te blijven waarborgen op de Huif. Hier volgt een voorbeeld:

20 april jl. was het weer zo ver. Ik (Ingrid) mocht in de praktijk laten zien dat ik nog steeds bevoegd en bekwaam ben in het uitvoeren van verpleegkundige handelingen. Dit keer stond o.a. injecteren en katheteriseren op het programma. Met name dat eerste is iets wat regelmatig voorkomt op de boerderij. Injecteren is een voorbehouden handeling en valt onder de wet Beroepen Individuele Gezondheidzorg (BIG).

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen bevoegd en bekwaam. Bevoegd ben je als je de juiste papieren hebt. Bijvoorbeeld een diploma verpleegkunde of verzorgende IG. De theoretische kennis wordt op peil gehouden door een oefen programma op de computer. Als de theorie voldoende is afgetoetst mag je het in de praktijk laten zien. Bij het injecteren van insuline wordt er bijvoorbeeld opgelet dat de injectie volgens protocol wordt uitgevoerd, dat je weet wat voor een effect insuline heeft op de cliënt, wat de gevaren zijn en welk gedrag van de cliënt verwacht mag worden na toedienen van insuline. Ook wordt gekeken hoe je de cliënt benadert, de cliënt goed observeert en uitleg geeft.

20 april ben ik geslaagd en stond ik weer opgelucht buiten.

Ingrid Vroegop, medewerker bij de dagbesteding bij de ouderen.

Ingrid, van harte gefeliciteerd!


Dieren

Zoals u misschien wel weet woont de hengst Modem al enige tijd op de boerderij. Hij heeft al voor heel wat mooie nakomelingen gezorgd! Om hem buiten het dek seizoen in te zetten voor wat beweging, ontstond het idee om hem de bak te laten slepen. Onze rijbak is nu voorzien van drainage en een nieuwe bodem, daarom is het van belang dat deze regelmatig vlak getrokken wordt zodat het goed berijdbaar blijft. Zo gezegd zo gedaan, Modem in gespannen en zonder problemen liet hij zich de bak rond leiden met de sleep erachter. Hij leek er echt plezier aan te beleven aan het werk te zijn, voor herhaling vatbaar dus!

Nu de herfst in aantocht is zijn de geiten, ezels en het kalf weer op stal. De natte weides maakten een eind aan het weideseizoen. De geiten waren al eerder binnen omdat de bok graag dagelijks een ommetje maakte en daar zich te goed deed aan planten die niet voor hem bestemd waren. Regelmatig mogen de ezels en het kalf, letterlijk en figuurlijk, los gaan in de bak om stoom af te blazen. Voor Modem weer een reden om aan het werk te gaan!

Achter de schaapskooi is een grote paddock gemaakt waar de paarden in de winter lekker naar buiten kunnen om hun benen te kunnen strekken en een frisse neus te kunnen halen.

Zangmiddag ouderen

Ook dit jaar was er voor de ouderen weer een zangmiddag georganiseerd in de Schaapskooi. Op 1 september kwam het zangkoor ‘Weet je nog?’, onder begeleiding van een accordeon, oudhollandse liedjes zingen. Iedereen genoot en zong gezellig mee met de alom bekende liedjes.

Bijna iedere oudere van de dagbesteding was aanwezig met hun mantelzorger. Tussendoor was er koffie/thee en heerlijke zelfgemaakte chocolaatjes. In de pauze werden lekkere hapjes uitgedeeld.

Aan het eind van de middag kregen de koorleden en alle bezoekers een potje zelfgemaakte pruimenjam mee naar huis.

Het was weer een fijne middag om met veel plezier op terug te kijken.