Nieuwsbrief Zomer 2017
Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes en kijk in onze Nieuwsbrief. 

 

route

 

Boerderij De Huif
Fam. P.J. Bremer
Uilenweg 2
8245 AB Lelystad
Tel: 0320-254606
Email ons

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Van de voorzitter

Aan het begin van de zomer zijn de meeste jonge dieren alweer geboren. Volop veulens, lammetjes en jonge geitjes. Er zijn kuikentjes bij de kip. De kalkoen en de pauw zitten nog te broeden.

Op het erf is alles in rep en roer: er worden aanpassingen gedaan aan de bestrating. Er worden allemaal putten aangesloten om het hemelwater af te voeren.
Ook de paardenbak is opnieuw gedraineerd. Dit is de beste tijd van het jaar om aan te leggen, zodat we in de herfst en winter alles weer beter begaanbaar hebben.

Een goede zomer toegewenst!
Pieter Bremer


 

   Dankwoord Marijke Swinkels-Schuurman

Veel artikelen die ik lees over de zorg in Nederland zijn niet onverdeeld positief. Och het zal ongetwijfeld zo zijn dat politiek gezien, het een en ander nog niet in orde is en dat er zorgcentra zijn die onder de maat presteren. Maar waar zijn dan toch die verhalen over de pareltjes in Nederland?
Neem nu zorgboerderij de Huif in Lelystad. Waarom worden zij niet uitvergroot in de pers? Voor mij mag de Huif als voorbeeld dienen voor heel Nederland.

Mijn moeder van 87 komt 3 x per week naar de Huif en dat doet zij met bijzonder veel plezier. Haar kwaliteit van leven is met sprongen vooruit gegaan sinds zij vaste bezoeker is van de Huif. Ik bel haar elke ochtend om 8.30 en ze vergeet veel, maar niet als het haar Huifdag is. Vrolijk word ik door haar als zij mij ‘s morgens begroet met ‘Als dat mijn dochter niet is’. Ja ma en het wordt een mooie dag vandaag’. Enthousiast vertelt ze dan dat het busje zo komt en dat ze haar lunchpakketje al in de tas heeft zitten. (Hoewel ik mij afvraag of ze er veel van eet, omdat de beroepskrachten altijd weer een heerlijke extraatje maken).
‘Fijne dag mams en geniet…
Van al die aardige mensen in de groep
Van de altijd vriendelijke en professionele beroepskrachten die het beste in de mensen boven halen.
Van die prachtige omgeving.
Van die speelse (jonge) dieren.
Van dit mooie bedrijf, dat vanuit het hart wordt aangestuurd’.
Als ik dan onderweg ben vanuit Nijmegen naar Lelystad om mijn moeder te bezoeken probeer ik het altijd zo te plannen dat ik haar kan ophalen op de Huif. Zo kan ik ook nog even een graantje mee pikken van die bijzondere sfeer en hartelijke mensen. Vorige keer ging ik haar halen samen met mijn zus. Van een afstand zag ik haar in de stal zitten op de rollator en genietend van de pasgeboren geitjes en lammeren. Op zo’n moment krijg ik de tranen in mijn ogen en realiseer ik mij dat ik er niet over hoef in te zitten dat ik zo ver weg woon van haar, omdat mijn moeder de allerbeste zorg krijgt die denkbaar is.

Beste medewerkers van de Huif, dank jullie wel voor alles wat jullie doen en vooral op de manier waarop jullie dit doen, namens mijn moeder, mijn zus en mijzelf.

Marijke Swinkels-Schuurman

 

Falco

   Falco

Mooie foto van Elske Hazenberg : Falco.
Hengstveulen/ geboren op 28-05-2017
Vader: onze eigen hengst Modem
Moeder: Liesel
Vader en moeder zijn Schwarzwalder Fuchsen

 

Dagje uit

Op 6 april zijn we met de ouderen en hun partners/mantelzorgers uit ‘Het Uilennest’ een dagje uit geweest naar het Open Lucht Museum in Arnhem. Deze reis werd ons aangeboden door de Nationale BankGiro Loterij. Met een prachtige bus en een gids aan boord vertrokken we om 9.30 uur richting Arnhem. Daar stond koffie/thee en appelgebak op ons te wachten. Vervolgens werden we in groepen verdeeld en kreeg iedere groep een eigen gids mee. Deze gidsen vertelden mooie verhalen over de gebouwen die op ons pad kwamen. Per groep werd er tussen de middag gezamenlijk het meegebrachte lunchpakketje genuttigd. Daarna hebben velen nog een ritje in de tram gemaakt, waar zelfs rolstoelen in konden, om het hele park nog even in vogelvlucht te bekijken. Rond kwart over drie vertrokken we weer richting Lelystad. Het was een heel gezellig dagje uit, wel wat fris, maar gelukkig droog, een dag om nog lang over na te praten.

Dagje uit

Enkele opmerkingen achteraf waren:
Een super gezellige dag!
Ik heb heel veel gezien.
Het was leerzaam, een positieve beleving.
De appeltaart was heerlijk.
De gidsen waren erg goed, wisten veel en vertelden veel.


 

ANBI    Stichting De Verborgen Bron

 
 

Sinds 1992 ondersteunt Stichting de Verborgen Bron de activiteiten die ontplooid worden op De Huif. Door de jaren heen heeft de Stichting een aantal projecten mogelijk gemaakt. Zo maakt de Stichting het mogelijk dat de ouderen het Kerstconcert in het Dolfinarium kunnen bijwonen. Maar de Stichting kan deze uitgaven alleen blijven doen als er ook geld binnenkomt. Mocht u een bijdrage over willen maken dan kan dat naar bankrekening NL80 INGB 0000 3073 31 t.n.v. Stichting de Verborgen Bron. En het is misschien goed om te weten dat de Stichting beschikt voor een ANBI registratie waardoor giften fiscaal aftrekbaar zijn.

Met vriendelijke groet,
Henk van der Meer, penningmeester

 
 

kinderen bij bovenwater

 
 

Dankwoord Maura

Ik kwam op de Huif toen ik 9 jaar oud was. In bijna 10 jaar tijd heb ik van alles kunnen leren over de pracht van de natuur, het belang van de natuur, de omgang met de dieren, maar ook de omgang met mezelf. Pieter, Femy en alle begeleiders van de zaterdag hebben me zien opgroeien, en laten opgroeien tot het zorgzame mens die ik nu ben.

Ik heb enorm genoten van mijn eerste winters op de Huif. Met de slee achter een auto door het bos, dat was heel stoer om te doen! Mijn favoriete zomer was degene waarin ik met Pieter en nog een paar anderen achter in het bos was. Toen de zon op het water schitterde en alles groen en vol was.

Jullie waren mijn beste leermeesters. Zonder jullie was ik niet half de persoon die ik nu ben. Ik ben jullie dankbaar voor alles wat jullie mij hebben geleerd en hebben laten doen. Het betekent zoveel voor mij. Ik zal jullie enorm gaan misen. Jullie hebben voor altijd een plekje in mijn hart, en ik denk met plezier terug aan alle leuke dingen die ik met alle begeleiding hier heb mogen doen.

Jullie zijn geweldig!
Liefs, Maura

 
 


Dieren

 
Intussen is het een gezellige boel met alle jonge dieren! Cavia’s ,konijnen, veulens, lammetjes bij de schapen en geiten en allerlei jonge vogels waaronder jonge goudfazanten. De hen legde heel wat eieren maar ging maar niet broeden. 9 eieren zijn toen geadopteerd door 2 krielkippen en zij werden 15 mei verrast toen de kuikens uit hun ei kwamen. Als de kuikens oud genoeg zijn om zichzelf warm te houden zullen ze live te zien zijn op de boerderij.
Inmiddels Is de fazanthen zelf ook gaan broeden op nieuw gelegde eieren! Verder verwachten we nog jonge kalkoenen, jonge pauwen en natuurlijk kippenkuikens.

Kortom heel veel mooi nieuw leven!

kip met kuikens

 

BIG-toets behaald

20 april jl. was het weer zo ver. Ik (Ingrid) mocht in de praktijk laten zien dat ik nog steeds bevoegd en bekwaam ben in het uitvoeren van verpleegkundige handelingen. Dit keer stond o.a. injecteren en katheteriseren op het programma. Met name dat eerste is iets wat regelmatig voorkomt op de boerderij. Injecteren is een voorbehouden handeling en valt onder de wet Beroepen Individuele Gezondheidzorg (BIG).
Er wordt een onderscheid gemaakt tussen bevoegd en bekwaam. Bevoegd ben je als je de juiste papieren hebt. Bijvoorbeeld een diploma verpleegkunde of verzorgende IG. De theoretische kennis wordt op peil gehouden door een oefenprogramma op de computer. Als de theorie voldoende is afgetoetst mag je het in de praktijk laten zien. Bij het injecteren van insuline wordt er bijvoorbeeld opgelet dat de injectie volgens protocol wordt uitgevoerd, dat je weet wat voor een effect insuline heeft op de cliënt, wat de gevaren zijn en welk gedrag van de cliënt verwacht mag worden na toedienen van insuline. Ook wordt gekeken hoe je de cliënt benadert, de cliënt goed observeert en uitleg geeft.
20 april ben ik geslaagd en stond ik weer opgelucht buiten.

 
 

Paasverhaal

 
 
 
 
 

Wist je dat...

... Stefan zijn heftruck-certificaat heeft behaald.

... 2 medewerkers hebben deelgenomen aan het Autisme Belevings Circuit. Op deze avond krijgen de deelnemers dmv praktijkopdrachten een beleving hoe complex de mensen/kinderen met een vorm van autisme, hun leefwereld ervaren.

... Hanna (10 jaar) voor haar spreekbeurt over de Huif een 8 heeft gehaald! Ze heeft zelf een Powerpoint-presentatie gemaakt.

... Ellis een cursus heeft gedaan om zelf mestonderzoek uit te kunnen voeren? Zo proberen we de dieren wanneer het nodig is ze te behandelen en niet blind middelen toe te dienen.

 

   Open Middagen

Op 2 augustus, 6 september en 4 oktober (Dierendag!) bent u van harte welkom van 15.00 – 17.00 uur.
De entree is € 1, - p.p.
Vanaf 15.00 uur staan de deuren voor u open, u kunt komen zonder een afspraak te maken. Graag laten wij u kennis maken met onze zorgboerderij, er kan geknuffeld worden met de dieren en gespeeld worden in de hooihut of speelweide. In de Lodge bij Toms Creek kunt u terecht voor een hapje, drankje of ijsje. De kinderen mogen vanaf half 5 meehelpen met het voeren van de dieren. Ook de huifkar rijdt een rondje in het bosgebied Het Hollandse Hout (voor € 1,50 p.p.)

 

 

Vispark Toms Creek

 
  Er komt steeds meer jeugd die fanatiek de vissport beoefenen.
Zo is er sinds 2 jaar een Jeugd NK Forelvissen voor kinderen van 8 t/m 15 jaar in het leven geroepen.
Ook Toms Creek had dit jaar weer een voorronde voor het NK en daarvan zijn de 3 beste vissers doorgegaan.
Afgelopen 10 juni was het zover en mocht het Toms Creek team strijden tegen 7 andere teams. En wat hebben ze het goed gedaan! Het Toms Creek team heeft de tweede plaats gewonnen. Ook individueel is onze visser Nick (13) als tweede en visser Savio (11) als derde geëindigd!
In het najaar volgt het NK Forelvissen voor de volwassenen. Daar gaat het Toms Creek NK-team naar toe om de titel te verdedigen.
Benieuwd wat dit brengt!

Leuke evenementen:
Surinamedag met koppelwedstrijd en Surinaams eten op 24 juni en Glow In The Dark vissen tot 01.00 uur op de 1e en 3e zaterdag van de maand.

 

Toms Creek