Nieuwsbrief Lente 2017
Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes en kijk in onze Nieuwsbrief. 

 

route

 

Boerderij De Huif
Fam. P.J. Bremer
Uilenweg 2
8245 AB Lelystad
Tel: 0320-254606
Email ons

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Van de voorzitter

Als ik de spreeuwen mag geloven komt het voorjaar er aan. Bij ons huis overnachten er ongeveer 350, in de bamboestruiken. ’s Morgens hoor je ze praten met elkaar en ze vliegen dan in groepen van ongeveer 50 weg. ’s Avonds komen ze weer in groepen van ongeveer 50 terug en ook dan hebben ze elkaar veel te vertellen. Prachtig om dit te horen en te zien. Ook imiteren ze de weidevogels: het ultieme voorjaarsgevoel!

Over vogels gesproken: doordat de trek weer op gang is gekomen, is er een verhoogd risico op vogelgriep. Dus gaan de open middagen in maart en april niet door en ... ook de open dag gaat dit jaar NIET door (gepland 22 april).

Wat de dieren betreft is er een schitterend Jersey kalf aangekocht. Een lichtbruin melkras. We verwachten volop jonge dieren in maart en april. We hopen dat in mei iedereen hier weer van kan genieten.

Veel kijk- en leesplezier met deze nieuwsbrief.

Pieter Bremer

Kalfje op Boerderij de Huif

 

   Wel en wee van de dieren

De dagen worden langer, het voorjaar komt dichterbij. Dat betekent ook dat het niet zo lang meer duurt dat de veulens en jonge geitjes geboren worden. De deelnemers werden alvast verrast met de komst van een Jersey kalfje. Sinds 16 februari woont ze op de huif. Ze heeft al voor heel wat blije gezichten gezorgd. Ze heet Nadine en is 2 weken oud. Haar moeder ‘werkt’ op een boerderij voor haar melk. Nadine krijgt in plaats van moedermelk nu kunstvoeding wat ze ook heel lekker vindt. Ze geniet van alle aandacht en huppelt er al aardig op los.

Tekening van Chloe
 

Pony

Er is nog een nieuwe bewoner op de boerderij namelijk Isa. Isa is een Fell pony. Dit ras komt oorspronkelijk uit het Lake District in Groot-Brittannië. Isa is een goedgemanierde, wat oudere merrie die aandacht heerlijk vindt. Ze begint al aardig te wennen aan alle nieuwe dingen en de eerste meiden hebben al even mogen rijden op haar rug.

 

   Terugblik sinterklaas 2016

Op 30 november hebben we met onze jongere deelnemers, die de hele week op de boerderij meewerken, Sint gevierd.

Prachtige surprises en lange gedichten waren gemaakt. Het was een goede avond. Er is veel gelachen.

 

Voordat de bijeenkomst werd afgesloten, was er al iemand die het gekregen cadeau meteen ging gebruiken; zo werd er van het geschenk genoten en dat was heel leuk om te zien.

In de week voor Sinterklaas is er voor alle deelnemers, groot & klein, een presentje afgeleverd door de Sint. En op maandag 5 december kwam Sint zelfs live op de Huif, samen met 1 van zijn Pieten. In ’t Uilennest werd er voor hem gezongen. Piet deelde cadeau’s uit en knuffelde de deelnemers met plezier. De grootste verrassing bewaarde Sint voor op het laatst: op zijn verjaardag was er gebeld dat de ouderen worden uitgenodigd op 6 april 2017 voor een ‘schoolreisje’ naar het OpenLuchtmuseum in Arnhem (door de aktie van de MuseumPlusbus). Een bezoek voor 45 personen. Dit is een prachtig cadeau.

 

Sinterklaas 2016
 

Donatie ontvangen van
kringloopwinkel de Groene Sluis

 
 

Begin 2017 mochten wij een heel mooi bedrag ontvangen van de kringloopwinkel de Groene Sluis!

Onze stichting heeft deze donatie gekregen voor het bouwen van een boomhuis. De wens om op het erf van de boerderij een boomhuis te bouwen was al een tijdje aanwezig. Het boomhuis voorziet in de behoefte om een beschutte plek te creëren voor onze doelgroep.

Hier kunnen we elkaar verhalen vertellen, terwijl we bijvoorbeeld voorbereidingen treffen om bij de vuurplek aardappels te poffen. Ook op het balkon komt de ruimte om heerlijk met elkaar te zitten. Helemaal bovenin het boomhuis komt een uitkijkplek.

 
 

Kampvuur

 
 

Het boomhuis wordt gemaakt van in de polder gezaagd larikshout, terwijl de tafel en de stoeltjes gemaakt worden van hout dat we uit het natuurpark hebben gehaald. De kinderen en jongeren worden zoveel mogelijk ingeschakeld bij de bouw en de inrichting.

We zijn dankbaar voor de donatie en we willen de Groene Sluis en alle vrijwilligers die zich voor deze kringloopwinkel inzetten hartelijk bedanken!!

 
 


Keramieken

 
Tijdens onze activiteiten op de boerderij biedt Gera het keramieken aan. Gera weet iedere keer op nieuw, met bevlogenheid, het enthousiasme van het keramieken over te brengen op de kinderen. Nog steeds volgt Gera workshops en cursussen om meer uit de klei te kunnen halen. Ook op de boerderij weet ze met de kinderen keer op keer het keramieken op een hoger niveau te brengen. Zie hiernaast het resultaat, een paardje gemaakt door Kira.

Beeldje van Kira


Wist je dat...

 

... we met een groep deelnemers van de dagbesteding en hun mantelzorgers van de boerderij in december weer de kerstshow in Dolfinarium Harderwijk mochten bezoeken? Er is genoten van de koren en de spetterende dolfijnenshow.

... we met een groep van 30 mensen van de Huif bij een optreden van Kithara zijn geweest in de Ontmoetingskerk? Kithara is een gitaristenkwartet en er werd ook prachtig bij gezongen.

... de donateurs was beloofd dat ze in januari een uitnodiging zouden krijgen voor het 20-jarig bestaan van de Stichting? Helaas is dit door de vogelgriep ook uitgesteld.

... het 8 maart biddag was voor gewas en arbeid?

... er een microscoop is aangeschaft om zelf mestonderzoek te doen? Om te voorkomen dat dieren resistent worden tegen ontwormingsmiddelen.

... bomen uit het natuurpark worden gezaagd, we die ophalen en hier verwerken tot openhaardhout? We hebben nu al honderden kuubs te drogen liggen voor het nieuwe stookseizoen. Dus in augustus kunt u weer bestellen.

... we in het voorjaar gaan beginnen met het maken van een nieuwe boomhut? Dat gaan we met medewerkers van de boerderij doen ergens in de buurt van de schuilhut.

... we in het voorjaar de toegankelijkheid gaan verbeteren naar de schaapskooi, overal putten gaan maken om het water af te voeren en de paardenbakken gaan aanpakken?

 

 
 
 
 
 
 

Kinderfeestje

   Huifkarfeestje

Reactie via mail na afloop van moeder: ‘Het was super leuk!’ Daar worden we nu blij van!! Met dank aan Carolien. Zij heeft het feestje verzorgd en Liesel: zij heeft de huifkar getrokken en braaf stil gestaan in het bos.

Een foto van een huifkarfeestje is het naseizoen. Er wordt druk gepoetst.

 

Vispark Toms Creek

 
  Toms Creek is door RTL4 genomineerd voor het ‘Beste Uitstapje van Nederland’. Met onze vlog op tv en via verschillende (Social) media mochten we ons presenteren en de meeste publieksstemmen bepaalden de eindstand. We gingen de strijd aan met 12 genomineerde provinciewinnaars, waaronder de Heineken Experience. Het was tot op het laatste moment spannend of wij als eerste zouden eindigen, want wij hadden een nek-aan-nek race met Vechtdal Overijssel. Met een klein verschil zijn wij geëindigd op de tweede plek. Ook daar zijn wij blij mee! Wij willen iedereen hartelijk bedanken die op ons heeft gestemd.

Toms Creek heeft in december een stand gekregen op de Hengelsportbeurs in Utrecht en binnenkort op de VISMA in Rotterdam. Wij kijken hier erg naar uit om nog meer nieuwe mensen te enthousiasmeren voor Toms Creek.

 

Toms Creek Beste van Nederland