Nieuwsbrief Lente 2018
Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes en kijk in onze Nieuwsbrief. 

 

route

 

Boerderij De Huif
Fam. P.J. Bremer
Uilenweg 2
8245 AB Lelystad
Tel: 0320-254606
Email ons

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Van de voorzitter

Na een pittige winter strekken we ons uit naar het voorjaar.
Op 29 december is plotseling overleden Sjoerd de Vries, onze zeer gewaardeerde vrijwilliger (de vriendelijke man, in de rolstoel, bij ’t hek tijdens onze open middagen). We missen zijn betrokken aanwezigheid heel erg. We wensen zijn vrouw en zijn (klein)kinderen alle sterkte toe in het verwerken van dit verlies.
Vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen kregen we het verzoek van de ChristenUnie om dhr. Joël Voordewind (2e kamerlid) en wethouder Elly van Wageningen, met een delegatie op de boerderij te ontvangen. Wij konden toen een aantal knelpunten naar voren brengen in verband met de zorgproblematiek en het onderwijs op de boerderij. Het was goed om daar van gedachten over te wisselen.
We zijn onze open dag aan het voorbereiden (21 april, van 11.00 tot 16.00 u). We hopen u dan veel jong leven te kunnen laten zien, want er moeten nog veel dieren bevallen.
Met vriendelijke groeten, Pieter Bremer

 

   Jonge dieren

Eindelijk is het zo ver, het geboorteseisoen is aangebroken! In februari werden de eerste geitenlammeren geboren! Eind vorig jaar werd het geitenbestand uitgebreid met 2 Toggenburgergeiten. Het was een verrassing wanneer ze precies uitgerekend waren. 6 maart was de eerste van de twee bevallen van een drieling! Vaak is het bij grote worpen als deze noodzakelijk één van de lammeren melk bij te voeren. Maar na even opstarten had de moedergeit voldoende melk voor alle drie.

  Geitjes
veulen  

Als klap op de vuurpijl werd 15 maart bij de andere Toggenburger een vierling geboren. Uniek! Helaas is ondanks extra zorg één van de vier overleden.
De andere lammeren maken het goed, gelukkig! Momenteel wordt de website van Boerderij De Huif vernieuwd. Het filmpje van de geboorte van de vierling zal dan ook op de website te zien zijn.

Bij de paarden loopt het nog geen storm, of beter gezegd, is het stilte voor de storm... 8 maart werd het eerste veulen geboren! Moeder Linde en veulen Malys zijn tussen de koude dagen door al buiten geweest om hun benen te strekken. Het zal niet lang duren voordat Malys gezelschap krijgt van leeftijdsgenootjes.

 

 

Groene Sluis –
Skelters

Wij bedanken iedereen van de Groene Sluis, dat wij deze prachtige skelters hebben kunnen kopen.

skelters

   
 

Open Dag 21 april 2018

Dit jaar kunnen we u weer uitnodigen voor onze open dag. Onze open dag is van 11.00 ­16.00 uur. Voor de kinderen is er een speurtocht (kosten € 4) die je langs verschillende activiteiten voert. Die activiteiten hebben te maken met alles wat er op de boerderij gebeurt, van knuffelen met de geitjes tot activiteiten met hout en/of vistuigjes maken bij Toms Creek.
Bij Toms Creek kunt u in de Lodge terecht voor een hapje en een drankje.

U bent van harte welkom!

Open Middagen

Op 2 mei / 6 juni / 4 juli / 1 augustus bent u van harte welkom van 15.00u. – 17.00u.

Elke 1e woensdag van de maand staan de deuren van de boerderij voor u open. Op deze middagen kunt u, voor € 1,00 per persoon, kennis komen maken met onze zorgboerderij. Er kan geknuffeld worden met de dieren en gespeeld worden in de hooihut of speelweide. De kinderen mogen vanaf half 5 meehelpen met het voeren van de dieren. U kunt zelfs, voor € 1,50 per persoon, een tochtje maken met de huifkar, deze zal een rondje rijden in het bosgebied Het Hollandse Hout.
Voor een hapje of drankje kunt u terecht in de Lodge bij Toms Creek, onze buren!

  dolfijn

Kerstconcert Dolfinarium 12 december 2017


 
 

Ook dit jaar gingen we weer met de ouderen en de jongeren naar het kerstconcert in het Dolfinarium in Harderwijk. Iedereen werd door medewerkers en vrijwilligers van huis opgehaald en weer thuisgebracht. Ondanks de kou, gladheid, veranderde verkeerssituaties in Harderwijk en een opgebroken parkeerplaats voor het dolfinarium, is iedereen veilig aangekomen.
De avond begon met een heerlijk kopje koffie of thee met appelgebak in een restaurant aan de boulevard. Eenmaal in het dolfinarium kon iedereen een prima zitplaats vinden op de voor “De Huif” gereserveerde stoelen. Degenen die in een rolstoel zaten, kregen een plekje eerste rang, vlak bij het bassin.
Het was een prachtig concert, met een orkest, een kinderkoor, een gemengd koor en een samengesteld mannenkoor, waarin ook de vader van Femy meezong. Het kerstevangelie werd verteld en iedereen kon prima meezingen met de bekende kerstliederen. Tot slot was er nog een kleine dolfijnenshow, kortom een heerlijke avond om op terug te kijken. Iedereen was het erover eens, dat het een hele mooie avond was, men heeft genoten.
Enkele reacties van de ouderen waren:
“Het was geweldig, ik heb genoten, bij leven en welzijn, ga ik volgend jaar weer mee”.
“Het was prachtig, ik dacht dat we alleen vissen gingen kijken, maar het was een heel concert!”
“De parkeerplaats was wat lastig, maar we zijn veilig aangekomen”
“Het mannenkoor was indrukwekkend en de opkomst van het kinderkoor vond ik erg mooi”.
“Het restaurant was heel mooi, de koffie met de appeltaart heerlijk”.

 
   
 
 

Op de Huif kan het: Leren in leslokaal en natuur!

Elke maandag doen er 12 leerlingen van meerdere scholen mee aan het arrangement zoals dat heet op De Huif. Wat doen deze leerlingen op deze dagen?
De leerlingen komen van reguliere basis-scholen, De Vogelveste (speciaal basis-onderwijs) en Dokter Herman Bekiusschool (speciaal onderwijs).

 

Voor deze leerlingen gaat het leren op school niet vanzelf. Vaak zijn er gedragsproblemen die zich om welke reden of beperking dan ook voordoen op hun school. Deze scholen maken voor deze leerlingen graag gebruik van De Huif. Wat maakt nu dat de leerlingen aan het eind van de dag vrijwel altijd aangeven dat ze een fijne dag hadden? Wat maakt dat ouders berichten dat na de ‘Huifdag’ de kinderen zo anders en positiever thuiskomen?
De begeleiders op de Huif zorgen er steeds voor dat deze leerlingen hier goed kunnen samenwerken. Na ruim anderhalf jaar blijkt dit arrangement krachtig in het bieden van onderwijs in combinatie met speciale begeleiding op sociaal­emotioneel gebied en natuurbeleving.
Drie leerlingen gaan met juf Femy naar de dieren. Welke verzorging is nodig? Wie moeten er eten? Welk hok moet schoon? Er wordt met de leerlingen overlegd wat nodig is en een klussenlijst opgesteld. Hierdoor krijgen zij ook een eigen verantwoordelijkheid. Tussendoor biedt zij rekenvaardigheden aan, zoals: 'wat is 5 liter? In welke emmer gaat dit? Als er 5 dieren zijn, hoeveel krijgt elk dier dan?' Er komt geen rekenpapiertje aan te pas!
Drie andere leerlingen gaan met meester Jan naar het natuurgedeelte van de boerderij. Ook in de winter zijn er weer allerlei activiteiten gedaan, bijv. wilgen knotten, riet snijden, hout stapelen, enz. Hout wat later weer gebruikt wordt om de kachel te laten branden. Hierbij gaat het vooral om samenwerken. Het zijn vooral veel doe­activiteiten, maar ook veel ‘rustmomenten’ die meester Jan gebruikt om met hen in het groepje te praten over school: wat lukt wel, wat niet zo goed, wat ging er mis, enz. Hij geeft tips en de volgende week wordt daarop teruggekomen.
De andere 6 leerlingen gaan naar meester Bram in het leslokaal. Hier wordt gewerkt aan de opdrachten die ze van hun school meekrijgen voor lezen, taal, rekenen. Halverwege de ochtend wordt er gewisseld.. Over de lessen in dit leslokaal merken de leerlingen vaak op: ‘Hier word ik niet zo afgeleid als op school’. Door dit zo te organiseren wordt deels het schoolse ritme vastgehouden. Ook ervaren de leerlingen dat op de boerderij wel degelijk ‘gewoon’, zoals een leerling dit benoemde, geleerd moet worden! In het middagprogramma is een groepje bij juf Femy vaak bezig met de verzorging van de pony’s en de paarden. Een ander groepje gaat naar het bos, voor werkactiviteiten maar ook spel en samenwerkingsopdrachten. Het derde groepje doet bij meester Bram creatieve vaardigheden op, zoals houtbewerken, techniek enz.

Gjalt Veeninga, coördinator

 

Vispark Toms Creek

 
 

Het jaar 2018 begon al goed:
in januari heeft Toms Creek de BKL Award, de publieksprijs van de Bedrijfskring Lelystad gewonnen. We zijn er ontzettend trots op dat we deze erkenning van de Lelystadse ondernemers en bevolking heb­ ben gekregen. Dat heeft ook flink wat inspiratie gegeven om afgelopen winter hard te werken om het vispark verder te verbeteren.

 

Zoals de aankleding van het park en de Lodge, nieuw schuilhuisje op forelvijver 1, een nieuwe volledige RVS schoonmaakplek voor forel etc. Zo heeft de grote zalmforelvijver een metamorfose ondergaan en is deze opgesplitst in een roofvisvijver en een avonturenvijver. In deze nieuwe vijvers komen o.a. Oostvaardersplassen­karpers en ­snoekbaarzen te zwemmen die voor een proef daar zijn afgevangen. In de roofvisvijver zijn er schuilplekken voor de roofvis gecreëerd en kan er ook vanaf een drijvend ponton worden gevist. Komt u kennis maken met vissen op de roofvisvijver of op een van onze andere vijvers? We helpen u graag op weg. Op de Open Dag zaterdag 21 april hebben we ook heel veel leuke activiteiten op het programma staan. Daarnaast zijn we ANWB Gastvrij punt geworden en kunt u bij ons ook dagelijks vers gerookte forel kopen of even met een kop koffie op het terras zitten.